Wat is hoogsensitiviteit? Wat betekent HSP? Wat is hooggevoeligheid?
Hoogsensitiviteit: wat is het en wat betekent het voor jou?
Feiten en misverstanden over hoogsensitiviteit
Hier ontdek je meer over hoogsensitiviteit. Wil je direct weten of en hoe ik je kan helpen?
Hoogsensitiviteit in feiten
1 op 5 mensen is hoogsensitief. Dit is 20% van de bevolking
Het is een gezonde, normale persoonlijkheidseigenschap
Het is een aangeboren variatie, net als links- of rechtshandigheid
Hoogsensitiviteit kun je niet later ontwikkelen
Grotendeels erfelijk
Evenveel mannen als vrouwen zijn hoogsensitief
Hoogsensitief ben je voor het leven
Ongeveer 30% van de HSP is ook een HSS (High Sensation Seeker) en heeft behoefte aan variatie en dynamiek.
Situaties positief en negatief hebben meer impact
Gevoelig zenuwstelsel - er worden meer en sneller prikkels waargenomen dan gemiddeld.
Gevoelig brein - prikkels worden dieper en complex verwerkt.
Meer verwerkingstijd nodig omdat er meer informatie wordt waargenomen en verwerkt.
Gevoeliger voor overprikkeling, stress en vermoeidheid of uitputting
Meer risico op burn-out, depressie en angst
Hoogsensitiviteit is geen zwakte, het biedt juist veel voordelen als je het leert herkennen en ermee leert omgaan.
Misverstanden over hoogsensitiviteit
Het is een aandoening die behandeling nodig heeft
Het is een handicap
Hoogsensitiviteit is diagnosticeerbaar
Het is een trend, een hype
Het is aanstellerij
Het is een vorm van zwakte
Het hoort bij introverte mensen
Het hoort bij autisme
Het is ‘gewoon’ overgevoelig reageren
Het heeft te maken met helderziendheid
Het geeft rust om te weten dat hoogsensitiviteit een vastgesteld begrip is in de wetenschap.
– Kitty, coach hoogsensitiviteit
Diepe verwerking van informatie is de kern van HSP
Hoogsensitieve personen nemen meer en sneller prikkels waar. Als HSP pikt je zenuwstelsel meer prikkels en signalen op dan een niet HSP. Dit zijn met name subtiele signalen die anderen eerder ontgaan. Prikkels die via je zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven, voelen) binnenkomen, maar ook sociale signalen uit je omgeving (stemmingen, emoties, uitdrukkingen). Bovendien ben je meer opmerkzaam voor prikkels vanuit jezelf: warmte, pijn, emoties, gedachtes. Voorbeeld: je ziet dat iemand net heeft gehuild of dat iemand nieuwe schoenen heeft.
Als HSP merk je meer en sneller op en kun je zeggen dat je een scherp afgesteld zenuwstelsel hebt. Een verhoogde waarneming dus.
Naast een verhoogde waarneming wordt informatie diepgaand en complex verwerkt in het brein. Niets gaat zomaar voorbij. Meer hersengebieden zijn actief, informatie wordt automatisch met elkaar in verband gebracht, sterk (emotioneel) geheugen en als HSP analyseer en reflecteer je veel. Als HSP is je brein sociaal gericht en heeft het de grote neiging om het belang van anderen voorop te zetten.
Wat is de uitwerking van deze specifieke en diepe informatieverwerking bij HSP? Emoties zijn intenser. Positieve ervaringen kunnen diep raken en veel vreugde geven, terwijl negatieve situaties ook heftiger zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je sterk reageert op gebeurtenissen en dat indrukken lang blijven hangen.
Positieve en negatieve situaties hebben meer impact. Dit wordt ook wel omgevingssensitiviteit genoemd. Als HSP heb je meer profijt van een positieve omgeving dan een niet HSP. De keerzijde is dat je ook eerder en meer gebukt gaat onder een negatieve omgeving.
Omdat er zoveel informatie wordt verwerkt, kost dit veel energie. Je hebt meer tijd nodig om alles een plek te geven en om te herstellen van alle prikkels. Als je die hersteltijd niet neemt, kan dit leiden tot stress, overprikkeling, overgevoeligheid en vermoeidheid of zelfs uitputting.
Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is veel meer dan alleen prikkelgevoeligheid.
– Kitty, HSP begeleiding
Hoogsensitiviteit begrijpen en benutten
Benieuwd hoe ik je kan helpen? Doe de test, lees meer over HSP coaching of neem contact op!
Van last naar kracht
Veel hoogsensitivieve personen ervaren hun sensitiviteit vooral als een last. Dat is begrijpelijk, maar het kan leiden tot een negatieve spiraal.
Het hoeft niet zo te zijn. Het is belangrijk om te realiseren dat hoogsensitiviteit een waardevolle eigenschap kan zijn, zolang je het herkent en weet hoe je ermee omgaat.
Leer je hoogsensitiviteit accepteren en begrijpen
Ontdek je krachten en valkuilen
Krijg meer zelfwaardering, rust en balans
Besef dat er niets mis is met jou
Wat hoogsensitiviteit wel en niet is
Hoogsensitiviteit is een wetenschappelijk erkende eigenschap (Sensory Processing Sensitivity)
Het is geen aandoening of iets wat overgaat
Het is geen excuus, maar een kracht mits je weet hoe je het inzet
Wil je meer inzicht? Neem gerust contact op. Ik leg je graag uit wat hoogsensitiviteit echt is en help je ontdekken hoe jij er het beste mee om kunt gaan. Alles op een manier die voor jou werkt.
Hoi! Mijn naam Kitty, HSP coach en gewoon mens.
Maak het niet moelijker dan het is. Juist met een onderwerp als hoogsensitivitiet vind ik het fijn om te kijken naar feiten. Dat geeft rust en helderheid. Daardoor maak ik het niet moeilijker dan het is, als HSP denk je namelijk al genoeg na. Daarmee wil ik niet inleveren op begrip en erkenning. Dat mag er wat mij betreft juist wat meer zijn.
Tot de kern. Als HSP ben je waarschijnlijk goed in aanpassen en aan het voldoen van andermans verwachtingen. Het is niet de bedoeling dat je dit bij mij doet en daarom is het van belang dat jij je op je gemak voelt bij mij. Alleen dan kunnen we aan de slag en komen we bij de kern.
Naast mijn werk als HSP coach ben ik graag met mijn gezin of buiten. Ik geniet enorm van de kleine dingen in het leven: een kop koffie, muziek, tuinieren, een praatje, humor, een vogel of een goede film. Ook ben ik licht creatief en ga ik graag op pad om iets nieuws te ontdekken.
Ontdek meer over hoogsensitiviteit en vind handige HSP tips in deze blogs
Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit
-
Hoogsensitiviteit is een gezonde, aangeboren karaktereigenschap en grotendeels erfelijk. Het is een eigenschap die je niet later kunt ontwikkelen en het heeft voor-en nadelen, net zoals andere eigenschappen.
De kern van hoogsensitiviteit is een diepe en complexe informatieverwerking in het brein.
Als HSP ben je gevoeliger voor prikkels, je zenuwstelsel neemt meer en sneller prikkels waar. Dat zijn fysieke prikkels als geluid en licht, maar ook sociale prikkels als lichaamstaal en stemmingen. Een HSP brein is sterk sociaal gericht en heeft de neiging andermans belangen voorop te zetten. Bovendien ben je opmerkzaam voor prikkels vanuit jezelf, denk dan aan gedachtes, emoties en pijn.
Die prikkels worden door het hoogsensitieve brein diep en complex verwerkt. Informatie gaat niet zomaar voorbij.
De uitwerking van die diepe informatieverwerking is dat HSP intenser beleven, zowel negatief als positief. Zij ervaren bijvoorbeeld eerder stress, maar kunnen ook meer profijt halen uit positieve ervaringen. Door die diepe verwerking reageren zij ook vaak (emotioneel) sterker op situaties.
Als HSP heb je meer verwerkingstijd nodig om alle informatie een plek te geven. Het is essentieel dat die tijd wordt genomen.
Tenslotte ben je gevoeliger voor stress en vermoeidheid en heb je meer risico op burn-out, angst en depressie.
-
Wanneer je herkenning vindt in de kenmerken. Ga op onderzoek uit en maak gebruik van onderbouwde informatie. Je kunt bijvoorbeeld mijn pagina met HSP kenmerken bekijken of mijn zelftest maken.
Hoogsensitiviteit is veelomvattend en wordt uiteenlopend ervaren. Soms kan het zijn dat een kenmerk heel erg voor jou geldt en andere niet, ook dan kun je hoogsensitief zijn. Niet alle kenmerken hoeven voor jou van toepassing te zijn wil je hoogsensitief zijn. Of misschien zijn je hoogsensitieve eigenschappen helemaal geïntegreerd in je leven, maar weet je niet dat het deze naam heeft.
Wanneer je opzoek bent naar hulp zul je waarschijnlijk vooral klachten ervaren. Het kan dan zo zijn dat je de voordelen of kwaliteiten minder of niet herkent. Ze zijn er wel ergens, maar ze hebben nu geen ruimte om aan het licht te komen.
En wanneer je ook een HSS (High Sensation Seeker) bent en tevens behoefte hebt aan afwisseling en variatie, zul je ook niet alles herkennen en kun je toch hoogsensitief zijn. Hetzelfde geldt voor hoogbegaafdheid.
Als je snel overprikkeld raakt, diep nadenkt over dingen, intens emoties ervaart en subtiele signalen opmerkt, kan het zijn dat je hoogsensitief bent. Doe de HSP test om je meer inzichten te geven.
En heb je vragen? Contact me gerust. Ik help je graag verder naar meer duidelijkheid en rust.
-
Zeker. Door mijn opleiding en ervaring weet ik welke vragen ik kan stellen om meer helderheid te krijgen in wat er wel of niet speelt. Dit kan per persoon erg uiteenlopen.
Ook kun je eerst een kijkje nemen op mijn website en lezen over hoogsensitiviteit, de kenmerken of mijn zelftest maken.
Neem gerust contact op bij vragen.
-
Nee, dat kan niemand. Hoogsensitiviteit is namelijk geen aandoening en heeft ook geen diagnose nodig.
Ik help wel bij het inzicht krijgen of er mogelijk sprake is van hoogsensitiviteit en wat je kunt doen om daarmee om te gaan.
Je hoeft niet zeker te weten of je hoogsensitief bent alvorens je een afspraak wilt maken. Veel mensen komen juist met deze vraag. De ervaring leert dat er na een aantal gesprekken meer duidelijkheid en rust ontstaat. Bovendien is twijfel juist een veelgehoorde klacht van hoogsensitieve personen (HSP).
-
Zeker niet. Je hoeft niet zeker te weten of je hoogsensitief bent alvorens je een afspraak wilt maken. Veel mensen komen juist met deze vraag. De ervaring leert dat er na een aantal gesprekken meer duidelijkheid en rust ontstaat. Bovendien is twijfel juist een veelgehoorde klacht van hoogsensitieve personen (HSP).
-
In Nederland betekenen deze termen hetzelfde. Ik gebruik hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid en HSP daarom als synoniemen.
Maar in België wordt hooggevoeligheid soms geassocieerd met overgevoeligheid.
Alleen zijn hoogsensitiviteit, HSP en hooggevoeligheid iets heel anders dan overgevoeligheid. Bekijk dus goed in welke context het woord wordt gebruikt.
Overgevoeligheid kan een gevolg zijn wanneer je niet ‘'juist’' omgaat met je hoogsensitieve eigenschappen. Of uit onwetendheid.
-
HSP staat voor hoogsensitieve personen.
Met HSP, hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit bedoel ik hetzelfde. In Nederland betekent dit ook hetzelfde.
-
Nee, hoogsensitiviteit is een normale persoonskenmerk, net zoals introversie of extraversie. Het is geen stoornis en hoeft geen belemmering te zijn, mits je weet hoe je ermee omgaat.
-
Het verschilt per HSP wat wel of niet werkt. Er komt vaak veel meer bij kijken, andere eigenschappen, overtuigingen, patronen.. Dat is de reden waarom ik maatwerk lever.
Een feit is dat je als HSP meer verwerkings- en hersteltijd nodig hebt. Dit is omdat je meer informatie te verwerken krijgt. Een algemene tip is dan ook om je hoogsensitiviteit serieus te nemen en de noodzaak te zien van deze verwerkings- en herstelmomenten. Niet alleen zien, maar vooral doen.
Maak van herstelmomenten een gewoonte. Maak het klein en haalbaar. Zorg dat je iedere dag meerdere momenten hebt voor verwerkings- en hersteltijd. Dit werkt beter dan na een lange tijd vakantie nemen.
Het is waardevol om op onderzoek te gaan wat voor jou wel of niet werkt en inzicht te krijgen wat overprikkeling eigenlijk is. Bovendien om te weten hoe het stresssysteem en zenuwstelsel in Jip en Janneke taal werken.
Stressmanagement als HSP is essentieel om onder andere overprikkeling veelal te voorkomen.
HSP coachingbied daarin ondersteuning.
-
Nee, hoogsensitiviteit is aangeboren en blijft je hele leven bij je. Wat je wél kunt doen, is leren hoe je ermee omgaat, zodat je de voordelen benut en de uitdagingen vermindert. Dat draagt bij een ontspannen en fijn leven!
-
Heb je even? Helaas zien veel mensen hoogsensitiviteit of sensitiviet als een handicap. Zo zonde! Het hoeft helemaal niet.
HSP zijn onder andere vaak empathisch, kunnen goed inspelen op de behoeftes van de omgeving, flexibel, snelle denkers, zorgzaam, leren snel van fouten, hebben een groot potentieel, zijn creatief, intuïtief en analytisch en reflectief sterk. Uiteraard verschilt dit per persoon en er speelt mee hoeveel stress iemand ervaart.
HSP kunnen bovendien intens genieten van vaak al kleine dingen en van zaken als kunst, muziek en de natuur. Lees de blog over geschikte beroepen voor HSP
-
Coaching helpt je om inzicht te krijgen in jezelf en in je hoogsensitieve eigenschap. Het helpt je om je valkuilen te herkennen en strategieën te ontwikkelen om beter met prikkels om te gaan. Zo kun je van last naar kracht groeien en optimaal gebruikmaken van je hoogsensitiviteit.
Lees meer over HSP coaching
Wat coaching onder andere kan opleveren:
Rust
Balans
Energie
Duideljkheid
Weten wie je bent en waar je voor staat
Leren luisteren naar je behoeftes
Het herkennen en erkennen van je grenzen
Zelfacceptatie
Overprikkeling voorkomen
Vaker intens genieten
Loslaten perfectionisme
-
Absoluut. Ieders behoefte en vraag is anders, daarom lever ik maatwerk.
Dat kan betekenen dat je na 1 sessie denkt: ‘Ik kan weer even vooruit.’ Het kan ook dat we elkaar met regelmaat zien voor een langere periode. Alles is aan te passen op hetgeen wat jij op dat moment nodig hebt.
Ik geef wel altijd eerlijk advies in wat ik denk dat wel of niet helpend gaat zijn. Ook in hoeveel tijd iets kost.
HSP coaching: Leer omgaan met je hoogsensitiviteit
Op een manier die voor jou werkt
Wil je uit de negatieve spiraal stappen en weer energie krijgen voor wat echt bij je past? HSP coach Kitty helpt je hierbij.
✔ Zelfinzicht tot de kern
✔ (H)erken hoe hoogsensitiviteit bij jou werkt
✔ Ervaar rust en balans
✔ Ontdek je krachten en valkuilen
✔ Leer omgaan met uitdagingen
Bevrijding. Dat is wat het oplevert wanneer je de voordelen van je hoogsensitiviteit gaat zien en ervaren.
Als HSP merk je tien tot honderd keer meer prikkels en signalen op dan gemiddeld.
— Séverine Van De Voorde