Veelgestelde vragen over hoogsensitiviteit

  • Hoogsensitiviteit is een gezonde, aangeboren karaktereigenschap en grotendeels erfelijk. Het is een eigenschap die je niet later kunt ontwikkelen en het heeft voor-en nadelen, net zoals andere eigenschappen.

    De kern van hoogsensitiviteit is een diepe en complexe informatieverwerking in het brein.

    Als HSP ben je gevoeliger voor prikkels, je zenuwstelsel neemt meer en sneller prikkels waar. Dat zijn fysieke prikkels als geluid en licht, maar ook sociale prikkels als lichaamstaal en stemmingen. Een HSP brein is sterk sociaal gericht en heeft de neiging andermans belangen voorop te zetten. Bovendien ben je opmerkzaam voor prikkels vanuit jezelf, denk dan aan gedachtes, emoties en pijn.

    Die prikkels worden door het hoogsensitieve brein diep en complex verwerkt. Informatie gaat niet zomaar voorbij.

    De uitwerking van die diepe informatieverwerking is dat HSP intenser beleven, zowel negatief als positief. Zij ervaren bijvoorbeeld eerder stress, maar kunnen ook meer profijt halen uit positieve ervaringen. Door die diepe verwerking reageren zij ook vaak (emotioneel) sterker op situaties.

    Als HSP heb je meer verwerkingstijd nodig om alle informatie een plek te geven. Het is essentieel dat die tijd wordt genomen.

    Tenslotte ben je gevoeliger voor stress en vermoeidheid en heb je meer risico op burn-out, angst en depressie.

  • Wanneer je herkenning vindt in de kenmerken. Ga op onderzoek uit en maak gebruik van onderbouwde informatie. Je kunt bijvoorbeeld mijn pagina met HSP kenmerken bekijken of mijn zelftest maken.

    Hoogsensitiviteit is veelomvattend en wordt uiteenlopend ervaren. Soms kan het zijn dat een kenmerk heel erg voor jou geldt en andere niet, ook dan kun je hoogsensitief zijn. Niet alle kenmerken hoeven voor jou van toepassing te zijn wil je hoogsensitief zijn. Of misschien zijn je hoogsensitieve eigenschappen helemaal geïntegreerd in je leven, maar weet je niet dat het deze naam heeft.

    Wanneer je opzoek bent naar hulp zul je waarschijnlijk vooral klachten ervaren. Het kan dan zo zijn dat je de voordelen of kwaliteiten minder of niet herkent. Ze zijn er wel ergens, maar ze hebben nu geen ruimte om aan het licht te komen.

    En wanneer je ook een HSS (High Sensation Seeker) bent en tevens behoefte hebt aan afwisseling en variatie, zul je ook niet alles herkennen en kun je toch hoogsensitief zijn. Hetzelfde geldt voor hoogbegaafdheid.

    Als je snel overprikkeld raakt, diep nadenkt over dingen, intens emoties ervaart en subtiele signalen opmerkt, kan het zijn dat je hoogsensitief bent. Doe de HSP test om je meer inzichten te geven.

    En heb je vragen? Contact me gerust. Ik help je graag verder naar meer duidelijkheid en rust.

  • Zeker. Door mijn opleiding en ervaring weet ik welke vragen ik kan stellen om meer helderheid te krijgen in wat er wel of niet speelt. Dit kan per persoon erg uiteenlopen.

    Ook kun je eerst een kijkje nemen op mijn website en lezen over hoogsensitiviteit, de kenmerken of mijn zelftest maken.

    Neem gerust contact op bij vragen.

  • Nee, dat kan niemand. Hoogsensitiviteit is namelijk geen aandoening en heeft ook geen diagnose nodig.

    Ik help wel bij het inzicht krijgen of er mogelijk sprake is van hoogsensitiviteit en wat je kunt doen om daarmee om te gaan.

    Je hoeft niet zeker te weten of je hoogsensitief bent alvorens je een afspraak wilt maken. Veel mensen komen juist met deze vraag. De ervaring leert dat er na een aantal gesprekken meer duidelijkheid en rust ontstaat. Bovendien is twijfel juist een veelgehoorde klacht van hoogsensitieve personen (HSP).

  • Zeker niet. Je hoeft niet zeker te weten of je hoogsensitief bent alvorens je een afspraak wilt maken. Veel mensen komen juist met deze vraag. De ervaring leert dat er na een aantal gesprekken meer duidelijkheid en rust ontstaat. Bovendien is twijfel juist een veelgehoorde klacht van hoogsensitieve personen (HSP).

  • In Nederland betekenen deze termen hetzelfde. Ik gebruik hoogsensitiviteit, hooggevoeligheid en HSP daarom als synoniemen.

    Maar in België wordt hooggevoeligheid soms geassocieerd met overgevoeligheid.

    Alleen zijn hoogsensitiviteit, HSP en hooggevoeligheid iets heel anders dan overgevoeligheid. Bekijk dus goed in welke context het woord wordt gebruikt.

    Overgevoeligheid kan een gevolg zijn wanneer je niet ‘'juist’' omgaat met je hoogsensitieve eigenschappen. Of uit onwetendheid.

  • HSP staat voor hoogsensitieve personen.

    Met HSP, hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit bedoel ik hetzelfde. In Nederland betekent dit ook hetzelfde.

  • Nee, hoogsensitiviteit is een normale persoonskenmerk, net zoals introversie of extraversie. Het is geen stoornis en hoeft geen belemmering te zijn, mits je weet hoe je ermee omgaat.

  • Het verschilt per HSP wat wel of niet werkt. Er komt vaak veel meer bij kijken, andere eigenschappen, overtuigingen, patronen.. Dat is de reden waarom ik maatwerk lever.

    Een feit is dat je als HSP meer verwerkings- en hersteltijd nodig hebt. Dit is omdat je meer informatie te verwerken krijgt. Een algemene tip is dan ook om je hoogsensitiviteit serieus te nemen en de noodzaak te zien van deze verwerkings- en herstelmomenten. Niet alleen zien, maar vooral doen.

    Maak van herstelmomenten een gewoonte. Maak het klein en haalbaar. Zorg dat je iedere dag meerdere momenten hebt voor verwerkings- en hersteltijd. Dit werkt beter dan na een lange tijd vakantie nemen.

    Het is waardevol om op onderzoek te gaan wat voor jou wel of niet werkt en inzicht te krijgen wat overprikkeling eigenlijk is. Bovendien om te weten hoe het stresssysteem en zenuwstelsel in Jip en Janneke taal werken.

    Stressmanagement als HSP is essentieel om onder andere overprikkeling veelal te voorkomen.

    HSP coachingbied daarin ondersteuning.

  • Nee, hoogsensitiviteit is aangeboren en blijft je hele leven bij je. Wat je wél kunt doen, is leren hoe je ermee omgaat, zodat je de voordelen benut en de uitdagingen vermindert. Dat draagt bij een ontspannen en fijn leven!

  • Heb je even? Helaas zien veel mensen hoogsensitiviteit of sensitiviet als een handicap. Zo zonde! Het hoeft helemaal niet.

    HSP zijn onder andere vaak empathisch, kunnen goed inspelen op de behoeftes van de omgeving, flexibel, snelle denkers, zorgzaam, leren snel van fouten, hebben een groot potentieel, zijn creatief, intuïtief en analytisch en reflectief sterk. Uiteraard verschilt dit per persoon en er speelt mee hoeveel stress iemand ervaart.

    HSP kunnen bovendien intens genieten van vaak al kleine dingen en van zaken als kunst, muziek en de natuur. Lees de blog over geschikte beroepen voor HSP

  • Coaching helpt je om inzicht te krijgen in jezelf en in je hoogsensitieve eigenschap. Het helpt je om je valkuilen te herkennen en strategieën te ontwikkelen om beter met prikkels om te gaan. Zo kun je van last naar kracht groeien en optimaal gebruikmaken van je hoogsensitiviteit.

    Lees meer over HSP coaching

    Wat coaching onder andere kan opleveren:

    • Rust

    • Balans

    • Energie

    • Duideljkheid

    • Weten wie je bent en waar je voor staat

    • Leren luisteren naar je behoeftes

    • Het herkennen en erkennen van je grenzen

    • Zelfacceptatie

    • Overprikkeling voorkomen

    • Vaker intens genieten

    • Loslaten perfectionisme

  • Absoluut. Ieders behoefte en vraag is anders, daarom lever ik maatwerk.

    Dat kan betekenen dat je na 1 sessie denkt: ‘Ik kan weer even vooruit.’ Het kan ook dat we elkaar met regelmaat zien voor een langere periode. Alles is aan te passen op hetgeen wat jij op dat moment nodig hebt.

    Ik geef wel altijd eerlijk advies in wat ik denk dat wel of niet helpend gaat zijn. Ook in hoeveel tijd iets kost.

  • Altijd. Het is vrijblijvend zodat je laagdrempelig kunt beoordelen of je iets aan mijn HSP coaching en begeleiding kunt hebben.

    In een intakegesprek duurt 60 - 90 minuten komt uitgebreid ter sprake wie je bent, waar je met name tegenaan loopt en wat vooral je wens is dat je met mijn hulp wilt bereiken.

    Na een intakegsprek laat ik je weten of ik denk dat ik nu de juiste persoon ben om je te helpen en hoe dat eruit kan zien.

    Vervolgens mag jij dan beslissen of je ook verder wilt met mij. Je zit nergens aan vast.

    Van mij mag je eerlijk advies verwachten in wat ik denk dat wel of niet helpend gaat zijn en schep ik verwachtingen in hoeveel tijd er voor iets nodig is.

    Lees meer over HSP coaching.

  • Dit is een hardnekkige mythe.

    Nee dus.

    Wat is het wel? Hoogsensitiviteit is een eigenschap die altijd al heeft bestaan, ook bij andere diersoorten.

    Het is een persoonlijkheidseigenschap waarmee 15-20% van de bevolking wordt geboren.

    Ook wordt de eigenschap al langere tijd onderzocht in wetenschap en is het bestaan van hoogsensitiviteit vastgesteld.

    Hoor je vaker de term hoogsensitiviteit vaker voorbij komen?  

    Dit kan verschillende oorzaken hebben.

    1.       Er gaan nog steeds misvattingen de ronde over wat hoogsensitiviteit écht is. Het komt daardoor voor dat mensen aangeven hoogsensitief te zijn, maar dat er dan toch sprake blijkt te zijn van iets anders.

    Hoogsensitiviteit wordt weleens in één zin genoemd met (chronische) overprikkeling, stress en overgevoelig reageren. Het is belangrijk om hier duidelijk onderscheid te maken omdat we echt over verschillende dingen hebben.

    Ja, het kan een gevolg zijn van hoogsensitief zijn, maar het is géén kenmerk en het hoeft ook geen gevolg te zijn. Er zijn ook HSP’ die dit vrijwel nooit ervaren. Vaak heeft dit te maken met de omgeving (opvoeding, sfeer, steun, sociale omgeving, relaties), het weten dat je hoogsensitief bent en hoe je ermee om kunt gaan.

    2.       Hoogsensitiviteit wordt in de wetenschap ook wel omgevingssensitiviteit genoemd. Er zijn ook HSP die prima kunnen floreren en weinig tot geen klachten ervaren. Hier heeft de omgeving dus invloed op. Deze groep zal minder opvallen als zijnde HSP.

    Helaas zijn er veel HSP die met name klachten ervaren en ook dat is te verklaren. We leven in een drukke, snelle en prikkelvolle maatschappij en dat is bijvoorbeeld een niet-optimale omgevingsfactor voor veel HSP. Het kan daardoor voorkomen dat er meer mensen naar ‘buiten’ treden met de benoeming dat ze HSP zijn en bijbehorende klachten. Als HSP heb je immers bepaalde gevoeligheden: stress en overprikkeling en risicofactoren als burn-out, angst en depressie.

    3.       Er wordt meer onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit.

    Hoogsensitiviteit mag, wat mij betreft, geen excuus zijn om je ergens achter te verschuilen of om bijvoorbeeld overgevoelig te reageren. Ook als HSP dien je je eigen verantwoordelijkheid te nemen.

    En aan de andere kant mag er meer erkenning komen voor deze prachtige eigenschap.

    *In Nederland betekent hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid hetzelfde. Dit geldt ook voor hoogsensitieve personen (HSP). Ik gebruik ze daarom alledrie als synoniemen.

  • Er bestaat verwarring tussen deze termen en er wordt gedacht dat het over hetzelfde gaat of overlap is. Hier probeer ik duidelijkheid te scheppen.

    Als hoogsensitief persoon (HSP) ben je gevoeliger voor prikkels, neem je meer waar en worden er meer prikkels verwerkt door het brein. Je merkt bijvoorbeeld sneller dingen op die anderen ontgaan en je ziet dan ook meer details en subtiele nuances. Je merkt bijvoorbeeld of dat iemand gehuild heeft of dat je boterham smaakt naar vochtige kelder.

    Onjuist kunnen er linken worden gelegd tussen bijvoorbeeld ADHD, ASS (autismespectrumstoornis) en hoogsensitiviteit. Hierdoor kan onterecht een verkeerde diagnose worden gegeven wanneer iemand terechtkomt in de GGZ.

    Ook wordt wel eens hooggevoeligheid verward met overgevoeligheid.

    Deze verwarring kan ontstaan omdat er bij allemaal een bepaalde sprake is van prikkelgevoeligheid.

    Er zijn alleen een aantal belangrijke verschillen:

    1.       Een belangrijk kenmerk van HSP is niet alleen dat meer prikkels worden waargenomen en verwerkt, deze prikkels worden ook diepgaand verwerkt in het brein. HSP leggen bijvoorbeeld snel verbindingen, zien snel het groter geheel en denken ook erg na over hun eigen aandeel. Zij denken diep na over hun eigen ervaringen en reflecteren veel.

    2.       Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk en kan niet later worden ontwikkeld. Overgevoeligheid daarentegen wel. Dit is niet hetzelfde als hoogsensitiviteit. Overgevoeligheid kan wel een gevolg zijn als je HSP bent door bijvoorbeeld overprikkeling.

    3.       Hoogsensitiviteit is géén aandoening of ziekte. Veel HSP ervaren daarentegen wel problemen of lasten in plaats van de kwaliteiten en voordelen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Als HSP heb je onder andere een groter risico op overprikkeling, stress en burn-out. Ook kan er sprake zijn van onbegrip en misverstanden.

    Het is belangrijk om rekening te houden met je hoogsensitiviteit omdat je bijvoorbeeld meer verwerkingstijd nodig hebt. Als je niet weet dat je hoogsensitief bent of er geen rekening mee houdt, kun je verschillende klachten gaan ontwikkelen.

    4.       Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid betekenen in Nederland hetzelfde.

Ontdek hoe coaching jou helpt: boek nu je eerste gesprek.

Benieuwd of je HSP bent? Doe de gratis test en krijg direct resultaat.