Doe de HSP test ofwel hoogsensitief test
Ben ik hoogsensitief (HSP)? Hoe herken ik hoogsensitiviteit (HSP)?
Het antwoord vind je hier! Doe de uitgebreide zelftest.
Op deze pagina vind je informatie die je helpt om beter te begrijpen wat hoogsensitiviteit is en of je mogelijk zelf hoogsensitief bent. Lees de disclaimer.
Goed om te weten
Er wordt weleens gesproken van hooggevoeligheid. Dit betekent in Nederland hetzelfde als hoogsensitiviteit en HSP.
Ook al ben je hoogsensitief: je hoeft niet alles in de test te herkennen.
Ik spreek liever van uitdagingen of valkuilen. Er zijn een aantal gevoeligheden waar je rekening mee moet houden wil je prettig leven.
Als een vraag heel erg voor jou geldt en de rest niet kan het alsnog zijn dat je hoogsensitief bent.
Met hoogsensitiviteit en HSP (hoogsensitieve personen) wordt hetzelfde bedoeld.
Hoogsensitiviteit is één karaktereigenschap waarmee je wordt geboren. Met al je andere eigenschappen, je omgeving en hoe je bent opgegroeid etc., word je compleet. Hierdoor wordt hoogsensitiviteit heel uiteenlopend ervaren en helaas vaak als last of probleem. Dat is deels te wijten aan onbegrip en ontwetendheid in de maatschappij en aan je persoonlijke situatie. Het kan zijn dat je dan de positieve kanten van hoogsensitivieit niet of minder herkent. Met HSP begeleiding zul je anders gaan ervaren. Houd hier rekening mee bij het invullen van de zelftest.
Ik noem hoogsensitiviteit rijk en veelomvattend. Het is daarom onmogelijk om al die nuances in een pagina als deze samen te vatten. Het geeft een goed beeld, maar is niet compleet.
Er bestaat geen diagnose met symptomenlijst bij hoogsensitiviteit omdat hoogsensitiviteit geen stoornis is.
Hoogsensitiviteit is een bewezen aangeboren persoonlijkheidseigenschap.
Je wordt geboren met hoogsensitiviteit. Dit betekent dat er van jongs af aan kenmerken zichtbaar zullen zijn.
Je kunt hoogsensitiviteit niet op latere leeftijd ontwikkelen.
Wil er sprake zijn van hoogsensitiviteit, zullen een aantal kenmerken zeker aanwezig zijn. Deze zullen in deze test zwaarder wegen.
Is het belangrijk om te weten of ik hoogsensitief ben? Absoluut.
Als je dit weet zal het je helpen om te begrijpen waarom iets met je gebeurt. In gedrag, in emoties en in behoeftes. Er kan veel verklaard worden wanneer hoogsensitiviteit de onderliggende factor is. Dat geeft rust. Je hoeft niet langer te denken dat er iets mis met je is of je eenzaam te voelen.
Bovendien als je vooral problemen en lasten ervaart, bijvoorbeeld te veel stress en overprikkeling en maar de klachten blijft aanpakken, kom je niet bij de bron en val je steeds maar weer in dezelfde valkuil.
Zodra je het weet, kun je werken aan de bron en daarmee leren omgaan met hoe hoogsensitiviteit voor jou het beste werkt. Leren omgaan met draagt bij aan een leven met meer energie, rust en lol. Je komt tot bloei.
"Dit veranderde allemaal toen ik terecht kwam bij een goede HSP coach die bij mij paste. Mijn oren klapperde. 'Aha. nu snap ik het!'
Er ontstond een proces naar veel meer rust, zelfkennis, acceptatie, duidelijkheid en gewoon een veel leuker leven. Ik kon een hoop ballast loslaten"
HSP coaching en begeleiding kan dus heel waardevol en nodig zijn.
Samenvattend ben je hoogsensitief als:
Je neemt vaak subtiele dingen waar die anderen eerder ontgaan. Je hebt een groot oog voor detail. Zowel in wat je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft als sociaal (stemmingen, emoties, uitdrukkingen). Het zenuwstelsel is scherper afgesteld en neemt meer en sneller informatie op. Denk dan ook aan signalen vanuit je lichaam. Er is een andere filter werkzaam ten opzichte van niet-Hoog Sensitieve Personen.
Wanneer bovengenoemde informatie diepgaand en complex wordt verwerkt in het brein met een grote neiging om de belangen van anderen voorop te zetten. Informatie gaat niet zomaar voorbij, informatie wordt met elkaar in verband gebracht, informatie wordt doordacht, er wordt geassocieerd en geanalyseerd. Het brein is erg sociaal gericht;
Door die verwerking hebben prikkels buitenaf (sociaal en fysiek) als van binnenuit meer impact. Je beleef je intenser. Prikkels en dus situaties hebben meer impact, zowel positief als negatief. Je kunt situaties heel anders zien en benaderen dan niet HSP. Je hebt een rijke en complexe gevoels- en belevingswereld.
Informatie gaat niet zomaar voorbij, informatie wordt met elkaar in verband gebracht, informatie wordt doordacht, er wordt geassocieerd en geanalyseerd. Het brein is erg sociaal gericht;
Heb je de zelftest ingevuld en wil je meer weten?
Neem eens een kijkje bij mijn blogs of kennisbank waar ik informatie en tips deel over hoogsensitiviteit.
Loop je vast? Er is veel te behalen met HSP begeleiding. Ik vertel je graag meer en ben er voor je.