Heeft hoogsensitiviteit iets te maken met zweverigheid?
Deze vraag stelde ik via Instagram. Het antwoord 'nee' werd gegeven.
Precies zei ik, het is een misstand dat hoogsensitiviteit iets te maken heeft met zweverigheid of dat deze personen zweverig zouden zijn.
Natuurlijk kan een hoogsensitief persoon (HSP) wel iets hebben met zweverigheid of spiritualiteit, maar dat kan een niet-HSP evengoed hebben. En je kunt natuurlijk ook discussiëren over de definitie van zweverigheid. Want wat is het, objectief gezien?
Toch wordt de stempel 'zweverig' nog vaak gegeven en wordt het in één zin genoemd met hoogsensitiviteit. Zonde! Daardoor kan het zijn dat hoogsensitiviteit niet serieus wordt genomen.
Ook mijn vooroordeel
In eerste instantie was dit ook een beetje mijn vooroordeel en toen ik voor het eerst zocht naar informatie over hoogsensitiviteit, vond ik maar weinig wetenschappelijks en meer in de hoek van, zoals ik het noem, zweverigheid. Oók in begeleiding.
Daardoor herkende ik mijzelf niet en kreeg ik er een onprettig, raar en vaag gevoel bij. Ik begreep het niet en liet het zitten.
Ik had juist behoefte aan feiten, duidelijke informatie over hoe hoogsensitiviteit werkt en bij mij werkt. Dat vond ik dus niet zo snel. En toen ik het eenmaal vond, begon ik mijzelf te begrijpen en ontstond er meer rust. En nog veel meer, zonder te overdrijven.
Nu probeer ik in mijn werk wel die plek te creëren waar je terecht kunt voor onderbouwde, nuchtere, eerlijke en veilige HSP begeleiding. Althans, daar doe ik dan mijn best voor en ik hoop ook dat ik dit uitstraal 😄.
Maak het niet moeilijker dan het is
Juist omdat ik geloof dat door het niet moeilijker te maken dan het is, het makkelijker wordt.
Maar ook door voldoende erkenning en begrip te geven aan hoogsensitiviteit zonder er hoogmoedig over te doen. Want dat is er nog niet veel en het kan wel voor heel serieuze uitdagingen zorgen en moeilijk zijn. Oók dat zijn feiten!
En het niet moeilijker maken dan het is, betekent niet dingen bagatelliseren. Het betekent wél begrip en acceptatie. Iets er te laten zijn, het is zoals het is, accepteren dat iets anders is, niet alles positief proberen te draaien, te veranderen of te focussen op beter of continu geluk.
Het betekent voor mij ook dat hoogsensitiviteit heel normaal is, evenals 100 verschillende emoties die je kunt ervaren. Dat het ook normaal is om over je gevoel te praten, dat er gepraat wordt over niet leuke dingen als je niet goed voelen of aangeven dat je iets moeilijk vindt of je zorgen maakt.
Want volgens mij hoort dat allemaal bij het leven. En natuurlijk werkt voor iedereen iets anders. Dat is oké.
Nu heb ik genoeg gepraat. Misschien was ik toch een beetje lang van stof.. Dan geef ik gewoon mijn hoogsensitieve brein de schuld. 🧠