Afwijzingsgevoeligheid: wat is dat? En wat kun je doen?

Als mijn vriend iets zegt als: “Kit, ik denk niet dat je de vaatwasser handig hebt ingeruimd”, voel ik me niet goed genoeg. Zie je wel denk ik dan, ik kan niets goed doen.

Kritiek’ vind ik moeilijk om en ik kan het zien als persoonlijk falen. Dat heeft niets te maken met hem of het moment. Het heeft wel te maken met mij.

Het triggert het gevoel van niet goed genoeg zijn. Ooit heb ik in mijn jeugd de conclusie getrokken dat hoe ik ben, niet goed genoeg is.

Afwijzingsgevoeligheid
Dit is een voorbeeld van afwijzingsgevoeligheid of Rejection Sensitivity. Het is vooral de angst om afgewezen te worden. Mensen met afwijzingsgevoeligheid zijn sterk gefocust op eventuele signalen van afwijzing. Ook wordt vaak voor de ander ingevuld.

Afwijzingsgevoeligheid is niet uitsluitend een kenmerk van hoogsensitiviteit. Ieder mens is van nature gefocust op sociale context en wil bij de groep horen. Als je bij de groep hoort heb je namelijk een grotere kans op overleven. Hoogsensitieve mensen zijn er wel gevoeliger voor en zijn meer gefocust op de sociale context. Hun stressreactie is dan ook sterker t.o.v. niet-hoogsensitieve mensen, aldus Esther Bergsma.

Een gevoel van afwijzing kan zó pijnlijk zijn, dat wil je niet. Je ontwikkelt strategieën in relaties om dat niet te voelen, bijvoorbeeld:
•Proberen perfect te zijn
•Pleasen
•Presteren
•Vermijden

Afwijzingsgevoeligheid hangt vaak samen met iemands jeugd. Je kunt denken aan (licht-) traumatische ervaringen als het niet krijgen van liefde op het moment dat je het nodig hebt.

Wat kun je doen?

1. Al zolang ik mij kan herinneren ben ik bezig met vragen als: voldoe ik aan jou verwachting? Vind jij dat ik het goed doe? Vind jij mij leuk? Dat is een signaal dat je focus vooral bij de ander ligt. En wat als de ander jou niet aardig vindt?

2. De focus naar jezelf. Welke overtuigingen spelen over jezelf? Hoe denk en voel je je over jezelf? Kun je met compassie naar jezelf kijken? Vooral als je fouten maakt?

3. Je hebt geen invloed op de ander, wél op jezelf.

4. Wat je denkt ben je zelf. Check bij de ander of wat je denkt klopt.

5. Ga de verbinding aan met de ander: start een gesprek, vraag iets.

6. Neem voldoende rust

Vragen? Neem gerust contact op.

Vorige
Vorige

Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap

Volgende
Volgende

Overweldigd raken als HSP. Hoe zit dat?